Wat is mijn werkwijze en voor wie?

Diagnose dementie en nu?

Ik bied (ambulante) begeleiding aan mensen met de diagnose dementie en hun mantelzorger(s).
Daarbij ben ik gespecialiseerd in de begeleiding van diegene die zorg niet wil of kan accepteren en daarmee die benodigde zorg mijdt.

De begeleiding bestaat o.a. uit informatie en advies geven over de ziekte dementie en bijkomend gedrag, het vinden van een passende dag invulling, begeleiding naar een (tijdelijke) opname en klankbord zijn voor zowel cliënt als mantelzorger(s).

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek met cliënt en de mantelzorger, bespreken we de situatie en brengen de hulpvraag in kaart.
Maar nog belangrijker, ontdekken we of er de klik is die nodig is voor een succesvolle begeleiding. Ook licht ik toe hoe mijn inzet wordt vergoed. Gaan we met elkaar verder, dan stellen we een overeenkomst op en start de begeleiding.

De eerste periode bestaat dan, naast het opbouwen van een vertrouwensrelatie, uit observatie en het verzamelen van informatie. Deze informatie wordt verwerkt in een begeleidingsplan, waarin de doelen worden vastgelegd. Periodiek evalueren wij het begeleidingsplan. Waar nodig vindt multidisciplinair overleg plaats met andere partijen, zoals de huisarts, de zorgorganisatie en de casemanager dementie. 

De frequentie van mijn bezoeken is afhankelijk van de situatie, de wensen en behoeftes van client en de mantelzorger. Doel is altijd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, maar ook om de volgende stap te zetten als dat niet meer mogelijk is.

Mijn begeleiding wordt vergoed uit een persoonsgebonden budget (PGB) of eigen middelen. Samen bespreken we wat in uw geval de beste vergoeding is.

Mijn werkgebied is de gemeente Almere en in overleg ook de aangrenzende gemeenten.

Waarom Boelema Begeleiding?

Het aantal mensen met dementie in Nederland neemt sterk toe. In Almere zelfs meer dan gemiddeld. Mensen willen en moeten ook steeds langer thuis blijven wonen. Hierdoor stijgt de vraag naar zorg en begeleiding thuis ook sterk.

In de 10 jaar dat ik als casemanager dementie werkzaam was heb ik gemerkt dat er vaak te weinig tijd was om de cliënten die meer aandacht nodig hebben goed van dienst te zijn. Belangrijke oorzaak zijn de groeiende wachtlijsten en het stijgende personeelstekort in de zorg. Steeds vaker is er daardoor minder tijd beschikbaar voor de meer complexere problematiek.

Het kost tijd en vertrouwen om juist deze groep ervan te overtuigen die zorg te accepteren die nodig is, om die stappen te zetten die onvermijdelijk zijn. Daarom zet ik mijn kennis en ervaring met Boelema Begeleiding in om juist hen te begeleiden.

Ik kan intensief tijd besteden aan een cliënt, een vertrouwensband opbouwen, de persoon beter leren kennen. Zo kan ik begeleiding op maat bieden, die aansluit bij de wensen en uitgaat van de mogelijkheden van de cliënt. 

Dat doe ik door altijd de mens achter de ziekte te blijven zien, met mijn engelengeduld, mijn passie voor het werk en het feit dat “vreemde ogen dwingen”. De afgelopen 10 jaar ben ik daarin zeer succesvol gebleken.